Rugklachten behandelen met osteopathie

Het is erg vervelend om last te hebben van bepaalde rugklachten. Door rugklachten is het minder makkelijk om je op je werk te focussen, met als gevolg dat je dagelijkse ritme echt aangepast moet worden. Om te voorkomen dat de rugklachten je leven beheersen is het van belang om je te laten behandelen.

Wat zijn rugklachten eigenlijk?
Rugpijn is de meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid onder de mensen. Minstens 80 procent van de Nederlanders zal tijdens hun leven wel eens last hebben van rugklachten. De meeste rugpijn is het gevolg van een blessure, zoals spierverrekkingen of verrekkingen door plotselinge bewegingen of slechte lichaamsmechanica bij het tillen van zware voorwerpen. Acute rugpijn kan een paar dagen tot meerdere weken duren. Van chronische rugpijn spreken we als deze langer dan drie maanden duurt. Lage rugpijn komt vaker voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar. Dit komt mede door de veranderingen die in het lichaam optreden bij het ouder worden.

Wat zijn de oorzaken van rugpijn?
Er zijn heel wat oorzaken die kunnen zorgen voor rugpijn. Door deze verschillende oorzaken is het vaak lastig om te zien waardoor de rugklachten nu precies zijn ontstaan. We hebben de meest voorkomende oorzaken van rugklachten hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Spanning in het lichaam – De spieren en banden in de rug kunnen zich uitrekken of scheuren door overmatige activiteit. Symptomen zijn onder andere pijn en stijfheid in de onderrug, maar ook spierspasmen.
  • Schijfblessure – De schijven in de rug zijn gevoelig voor letsel. Dit risico neemt toe als je ouder wordt. Zo kan de buitenkant van de schijf scheuren of er kan een hernia ontstaan. Een hernia ontstaat wanneer het kraakbeen rondom de schijf tegen het ruggenmerg of de zenuwwortels drukt. Het kussen dat tussen de ruggenwervels zit, strekt zich uit buiten de normale positie. Dit kan leiden tot compressie van de zenuwwortel bij het verlaten van het ruggenmerg en door de wervelbotten. Schijfbeschadiging kan plotseling optreden na het optillen van iets of door het verdraaien van je rug.
  • Ischiasias – Ischias kan voorkomen met een hernia als de schijf op de ischiaszenuw drukt. De ischiaszenuw verbindt de wervelkolom met de benen. Daarom kun je door ischias pijn ervaren in je benen en voeten.

Voor bepaalde rugklachten is het mogelijk om door middel van osteopathie de klachten tot een minimum te beperken. Door de focus te leggen op de gewrichten, de organen en de eenheid schedel en heiligbeen gaan we aan de slag om jouw rugklachten te verhelpen. Mocht je meer informatie willen hebben over het behandelen van rugklachten, neem dant contact met mij op.